Fejes István okl. gépészmérnök ügyvezető igazgató MaHill ITD Ipari Fejlesztő Kft.

A betonacél feldolgozásban érintett szakemberek körében az egyik legismertebben hangzó, nagy hagyományokat idéző név a Peddinghaus. A jellegzetes zöld színű gépek a megbízható, szinte elnyűhetetlen német technika jelképévé váltak az utóbbi évtizedek során. A Peddinghaus gyártmányok 1997 óta a dán STEMA Engineering A/S-nek köszönhetően egy régi-új márkanév alatt - PEDAX néven - megújuló technikával és friss marketing szellemben jelentek meg a nemzetközi és hazai építőgép piacon. A STEMA márkaneve 1984 óta a folymatos technikai fejlődést, az élenjáró csúcstechnológiát jelenti a betonacél szakma számára.

STEMA/PEDAX tradíció és innováció a betonacélfeldolgozásban

A dán ipar a 70-es évek óta az élenjáró technikai fejlesztéseiről, a kis sorozatú de magas minőségű, speciális berendezéseiről vált világhírűvé. Ezeket az értékeket képviseli az 1968-ban, három a betoniparban dolgozó gépészmérnök által alapított STEMA Engineering A/S, amely a kezdetektől az iparág egyik leginnovatívabb fejlesztője. A Stema mérnökei a 80-as évek elején építették meg első automata gépüket tekercselt huzal kengyelekké történő feldolgozására, melyet akkor Steelmaster névre kereszteltek. A fejlesztés sikerét mi sem igazolja jobban, minthogy az első Steelmaster berendezés a mai napig is termelésben van. A Steelmaster név időközben fogalommá vált, a gép családdá bővült Steelmaster sorozat a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a kengyelhajlító automaták minőségi etalonjává lett.
A Stema a fejlesztés terén megszerzett tapasztalatait a betonacél feldolgozás gépesítésének teljes palettáján kamatoztatni kívánta, komplex megoldást kínálván a betonacél feldolgozó üzemek teljeskörű gépesítésére. Így jött létre 1997-ben a betonacél feldolgozó gépek gyártásában több mint 75 éve élenjáró német PEDDINGHAUS GmbH többségi tulajdonának megszerzésével a STEMA/PEDAX cégcsoport, amely ezzel a világpiac egyik legnagyobb betonacél feldolgozógép szállítójává vált.
A bitburgi gyár a Stema irányítása mellett is megtartotta önállóságát és a Peddinghaus egy korábban használt márkanevét felvéve Pedax Bitburg Maschinenbau GmbH. néven működik tovább. A Stema megőrizve a Peddinghaus méltán elismert értékeit, a műszaki fejlesztés, a gyártás és a marketing átszervezésével egy valódi megújulást hozott a gépgyár életébe.
A műszaki fejlesztés és a gyártás párhuzamosan folyik a németországi és dániai üzemekben. A gépeket két alapvető termékcsoportra osztották fel: a Kvistgard-i (Dánia) üzemben a tekercselt alapanyagot feldolgozó gépek fejlesztése és gyártása folyik, míg a Bitburg-i (Németország) gyárban a szálanyag megmunkáló géptípusoké. A nemzetközi piacon való folyamatos, aktív jelenlétet a Dániában működő közös marketing szervezet biztosítja a világszerte megtalálható kereskedelmi képviseletekre és szervíz-vevőszolgálati bázisokra támaszkodva.

A Stema a számítógép vezérlet Steelmaster sorozat kibővített palettáját kínálja a legkisebb UNIMATIC 12V kengyelhajlítótól a TWINMASTER 16 kettőshajlítóval kombinált kengyelhajlító-egyengető automata gépláncig. A Pedax kínálatában továbbra is megtalálhatók a korábban Peddinghaus márkanév alatt megismert típusok továbbfejlesztett változatai, a SIMPLEX vágógépek, a SPECIAL kézi vezérlésű illetve PERFEKT programozható hajlítógépek, a METAX, CADOR és CADORMATIC mobil és stacioner mérő-vágópadok, RECTORMATIC egyengető-vágó berendezések, kombinált egyengető-vágó-kettőshajlító sorok, PERMATIC kettőshajlító munkahelyek, kiegészítő berendezések, anyagmozgató eszközök, valamint speciális szoftverek a betonacél feldolgozás teljes automatizálásának megvalósítására.

A Stema és a Pedax gyártmánypalettájának egyesítése révén a felhasználók komplex megoldást kapnak egy kézből betonacél feldolgozó üzemük létesítésének illetve rekonstrukciójának megoldására.
A komplett üzemek felállítását illetve a komplett üzemi rekonstrukciós elképzelések megvalósítását a Stema ügyfelei számára térítésmentes fejlesztési koncepcióterv kidolgozásával segíti. A koncepcióterv figyelembeveszi a gyártókapacitást, a feldolgozott nyersanyagok összetételét, a telepítési adottságokat, a prognosztizált termelésfelfutást követő fejlesztési lehetőségeket, illetőleg a meglévő géppark nyújtotta adottságokat, és ezek alapján jelöli meg a legkisebb anyagmozgatást igénylő, optimális gépesítést és üzem elrendezést.
A Stema a fejlesztés ütemezésének megfelelően akár több évre szóló hosszútávú együttműködési megállapodást ajánl fel ügyfeleinek, amelyhez igény esetén kedvező lízing finaszírozás is rendelhető.

A Stema 1992. óta folyamatosan jelen van a hazai piacon budapesti képviselete révén. A Stema/Pedax berendezések forgalmazását térítésmentes műszaki tanácsadással, teljeskörű, forint elszámolású szervíz és alkatrészellátás biztosításával, valamint kedvező finanszírozási konstrukciók kidolgozásával segíti a Stema hazai képviselete.
A Stema felfogása szerint egy gépgyártó számára a sikeret ügyfeleinek elégedettsége jelenti. Ezt a sikert Magyarországon is elérte a Stema. Számos betonacél megmunkáló kisüzem használja megelégedéssel a kisebb kapacitású de nagy pontosságú kengyelgyártásra ajánlott UNIMATIC 12V berendezéseket éppúgy mint a PEDAX legújabb kisteljesítményű vágó és hajlítógépeit. A hazai építőipar két neves reprezentánsánál, az Asa Építőipari Kft. hódmezővásárhelyi és az FK Raszter Építőipari Rt. miskolci üzemeiben telepített, automata mérővágópaddal, nagy teljesítményű kengyelhajlító automatával, kattőshajlító és egyedi hajlítógépekkel felszerelt komplett betonacél feldolgozó üzemek pedig méltán szolgálnak a dán-német gyártó büszkeségére.

Tradíció és innováció, megbízhatóság és csúcstechnológia. A Stema/Pedax gyártmányfejlesztési stratégiájában ezek a korszerű betonacélfeldolgozás kulcsszavai.

<<vissza