Fejes István, okl. gépészmérnök, ügyvezető igazgató, MaHill ITD Ipari Fejlesztő Kft.

Az ipari padlóépítés gépesítésének legújabb fejlődési irányzatai

Az ipari padlóépítés az elmúlt években az építőipari technológiák egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált. A hagyományos kézi terítést folyamatosan felváltják a különböző terítőgépek és kiszolgáló berendezések, melyek már nemcsak a pontosabb szintezés és a nagyobb termelékenység, de a munkaerő takarékosság és a nehéz fizikai munka kiváltására is megoldást kínálnak.

Az ipari padlóépítés egyik legmeghatározóbb munkafázisa a terítés. Ez alapvetően a megfelelő összetételű és konzisztenciájú betonkeverék egyenletes elosztását, elterítését és tömörítését jelenti az aljzaton. Ez a munkaszakasz határozza meg a kész padló minőségét, tartósságát, ugyanakkor ez a munkafázis igényli a legnagyobb létszámot és jelenti a legjelentősebb fizikai megterhelést a dolgozókra.
A hagyományos módszereknél a padló minősége nagyban függ a terítést végző dolgozók szakértelmétől és gyakorlatától, de a legjobb képességű terítőbrigád esetén is erősen befolyásolja a fáradtság, különösen nagy egybefüggő padlók építésénél az utolsó műszakórák alatt.
A frissen öntött beton elterítése, az aljzat egyenetlenségeinek kiküszöbölése jelentős betontömeg megmozgatását igényli a friss betonkeverék ellenállásával szemben. A hagyományos formasínes, kézi terítéses módszernél a beton előterítése gereblyézéssel, a lehúzása vibrogerendával de mindenképpen kézi erővel történik. A meghajlott testhelyzetben történő erőkifejtés és a nagy csukló- és kar terhelés komoly túlterheléses sérülésekhez vezethet. A nemzetközi statisztikák szerint az építőipari tevékenységek során elszenvedett sérülések több mint 21%-a hátsérülés. Az építőipari ágazatokon belül a betonipar a negyedik helyen áll a hátsérülések gyakoriságát tekintve. A humán erőforrások védelmén túl a vállalkozásoknak jelentős munkaerő kiesést és többletköltségeket jelent a dolgozók minden táppénzen töltött napja.

Az emberi tényezők kiküszöbölése és a termelékenység növelése indította el a nyolcvanas években a padlóbeton terítés gépesítésének fejlődését. Elsőként 1988-ban az amerikai Somero Enterprises jelent meg egy forradalmian új eszközzel, a Laser Screed típusnévre keresztelt lézervezérelt betonterítőgéppel. A cél a nagy ipari padlók építésének gépesítése, a síkbani pontosság növelése, a jobb tömörítés elérése és a műszakonkénti teljesítmény növelése voltak.
Nem véletlen tehát hogy a típuscsalád legnagyobb tagja jelent meg először a Somero kínálatában. Az új eszköz bevezetésével párhuzamosan az 1990-es években elindult az ipari padlóépítés szabványosítási hátterének újraértékelése, melynek eredményeként megszületett, és azóta világszerte elterjedt a lézeres-terítésű padló mint minőségi kategória fogalma. Nem kis részben az angol Paul Kelly-nek köszönhetően 1994-ben megjelent az Angol Betonszövetség gondozásában a TR-34 műszaki irányelv amely részletesen tárgyalja a korszerű ipari padlóépítés követelményeit, anyagait, tervezési és kivitelezési megoldásait.
A kilencvenes évek végére a jelentősebb európai és amerikai padlóépítőcégek már egész Laser Screed flottákkal rendelkeztek (napjainkban már csaknem 1500 ilyen berendezés üzemel világszerte), és több-kevesebb sikerrel megjelentek a piacon más gyártók hasonló termékei is.

A Laser Screed gépek vitathatatlan előnyei mellett alkalmazásuk bizonyos korlátokba ütközik:
- a gépek magas ára jelentős beruházást igényel,
- a nagy Screed-ek szállításához nyerges tehergépkocsi-szerelvény szükséges,
- szűk, pillérekkel tagolt csarnokokban bizonyos helyeken nem lehet a nagy gépek terítőfejével dolgozni,
- a nagy tömegű terítőgépek nem használhatók többszintes épületek emeleti födémein.
Ezen hátrányok kiküszöbölése jelölte ki a fejlesztők számára az új irányt, és a Somero ismételten egy forradalmi újítással lépett piacra 2002-ben, amikor bemutatta a CopperHead fantázianevű önjáró, kézivezetésű, lézervezérelt padlóbeton terítőgépet. A CopperHead (azóta már harmadik generációját megélt) terítőgép a 3 méter széles lehúzófejével, 363 kg öntömegével, mérsékelt beruházási igényével tökéletesen kitölti a nagy screed-ek és a kézi lehúzás között maradt űrt. A gép népszerűsége igazolta a fejlesztés megalapozottságát, négy év alatt több mint ezer darab talált gazdára különböző változataiból.

A lézervezérelt, gépesített padlóbeton terítés tehát elfogadottá és általánossá vált a szakma gyakorlatában. A fejlesztés iránya ekkor a járulékos munkafázisok felé fordult. A nagy teljesítményű terítőgépek betonnal való folyamatos kiszolgálása (a beton bejuttatása és előterítése) csak nagy létszámú élőmunka ráfordítással és nehéz fizikai munka árán lehetséges. A padlóépítés gazdasági hatékonyságának növelése valamint a dolgozók fizikai terhelésének és sérülésveszélyének csökkentése ezen munkafázisok gépesítését helyezte előtérbe. Az új fejlesztések ismét a padlóépítési technológiákban élenjáró Somero neve alatt jelentek meg. Az új fejlesztési irányokat jól tükrözi a Somero megváltozott szlogenje: a "Gyorsabban, Pontosabban, Többet" helyett az új jelmondat a "Gyorsabban, Pontosabban, Egészségesebben" lett. Ennek szellemében mutatták be 2005-ben a PowerRake nevű lézervezérelt beton előterítőgépet.
A PowerRake egy kompakt, gyors, kimagaslóan jól manőverezhető önjáró előterítő-eke, mely bármely padló terítési eljárással kombinálható. Az eredmény a fárasztó, hátsérülés veszéllyel járó kézi előterítés (gereblyézés) teljes kiváltása, melynek révén 2-3 fővel csökkenthető a terítőbrigád létszáma és jelentősen növelhető az előterítés sebessége. A hidraulikus hajtású, törzscsukló kormányzású gép gyorsan és fordulékonyan mozog zúzott kő, betonacél háló és merev aljzatokon egyaránt. A géppel elérhető +/- 6 mm pontosságú lézerszintezett előterítés nagymértékben csökkenti a PowerRake-et követő terítőgép munkaidejét és növeli az elérhető pontosságot.

Az előterítés gépesítése után egyetlen terület maradt még ahol a hagyományos kézi munkavégzés nem volt kiküszöbölhető - a nagy padlók betonszivattyús betáplálásánál a tömlőmozgatás megoldása. A betonszivattyú betonnal teli szállítótömlőjének az aljzaton vagy vasalaton történő terítő és visszahúzó mozgatása 5-7 fő ugyancsak jelentős hátsérülés veszéllyel járó nehéz fizikai munkáját követeli meg. A Somero legújabb, 2006-ban piacra lépő fejlesztése a HoseHog ennek a kiszolgáló tevékenységnek a hatékony gépesítésére nyújt megoldást. A HoseHog egy párban működő tömlővonszoló gép, amely hidraulikus kerékhajtása segítségével vonszolja, forgatható megfogófejével pedig irányba állítja a betonszállító tömlőt. A géppárt egy-egy gépkezelő működteti és további egy fő irányítja a kiömlőcső végét. Ezzel 2-4 fő munkája váltható ki az ilyen jellegű betonozásoknál, amellett hogy gyorsabbá és biztonságosabbá válik a munkavégzés.

Áttekintve a padlóépítés legújabb fejlődési irányzatait valóban találó a Somero jelmondata, "Gyorsabban, Pontosabban, Egészségesebben" végezni a terítési munkát. A jövő útja az ipari padlóépítésben: sérülésveszéllyel járó, nagy létszámot igénylő nehéz fizikai munka helyett hatékony gépeket kezelő, kis számú, képzett munkaerővel végezni el nagyobb munkamennyiséget jobb minőségben.


<<vissza